Поддръжници на президента Жаир Болсонару влязоха в сблъсъци с полицията в столицата на Бразилия в понеделник вечерта, след като техен лидер беше арестуван с решение на висш съдия, съобщи "Ройтерс".

Телевизионни кадри показват запалване на автомобили и автобуси късно в понеделник в Бразилия, а полицията се опитва да разпръсне протестиращи в различни части на града със сълзотворен газ.

Охраната около хотела, в който е домакин на новоизбрания президент, беше засилена, съобщи CNN Brasil.

Съдията от Върховния съд Александър де Мораеш нареди арестуването на Серере Ксаванте, лидер на местното население, когото съдът идентифицира като водач на поредица от демонстрации, в които той призова бразилците да вземат оръжие, за да спрат сертифицирането на Лула.

Мъжът твърди, че е провел "антидемократични демонстрации в няколко части на Бразилия, включително на летището, търговски център, еспланадата на министерствата и пред хотела, в който е домакин на новоизбрания президент", се казва в изявление на съда, публикувано на него уебсайт.

Опровергават Лула да Силва, че Болсонару е довел Бразилия до фалит

Опровергават Лула да Силва, че Болсонару е довел Бразилия до фалит

Според икономическото министерство, резултатите са най-добри от години насам

По-рано в понеделник изборната победа на Лула беше удостоверена от избирателния съд на церемония, с което бе затворена възможността да се обжалва.

Припомняме, че Болсонару запази публично мълчание близо 48 часа след втория тур на изборите на 30 октомври и не призна поражението си, въпреки че упълномощи правителството си да започне да подготвя прехода към новата власт.

Привържениците на Болсонару не признаха поражението и издигнаха пътни блокади из страната, създавайки транспортен хаос. Тогава Болсонару призова шофьорите на камиони да освободят пътищата и да протестират другаде, тъй като подобни блокади не са част от легитимните протести.

Настоящият държавен глава на Бразилия загуби изборите с малка преднина, като събра 49,1% от гласовете срещу 50,9% за Лула да Силва, според Избирателната комисия. Това беше най-напрегнатата президентска надпревара от връщането на Бразилия към демокрацията през 1985 г. и отбеляза първата загуба на избори за Болсонару в 34-годишната му политическа кариера.

Съдът глоби Болсонару за жалбата му срещу президентските избори в Бразилия

Съдът глоби Болсонару за жалбата му срещу президентските избори в Бразилия

Според магистратите обжалването е "недобросъвестно"