Министерството на икономиката на Бразилия отхвърли в неделя твърденията на преходния екип на новоизбрания президент Лула да Силва, че напускащата администрация оставя икономиката на страната във фалит, съобщи "Ройтерс".

Брутният дълг ще достигне 74% от БВП до края на годината, с първичен излишък (без разходите по дълга) от 23,4 милиарда реала, за първи път от 2013 г., според изявлението.

Лула да Силва: Болсонаро загуби изборите, но крайнодясната идеология все още е жива

Лула да Силва: Болсонаро загуби изборите, но крайнодясната идеология все още е жива

Ние не искаме преследвания и насилие, а държава, която живее в мир

"Това ще бъде първото правителство, което завършва мандата си с коефициенти на дълга, по-ниски отколкото в началото, като дългът беше 75,3% от БВП през 2018 г.", се казва в изявлението.

Миналата седмица групата за планиране и бюджет в лагера на Лула обвини президента Жаир Болсонару, че напуска поста при лошо състояние на финансите в страната. Това заяви бившия министър и член на преходния екип Алоизио Меркаданте.

Бразилия ще плати на международните финансови институции 1,23 милиарда долара през следващата година, с 20% под 1,56 милиарда долара, дължими през 2016 г., каза министерството.

Правителството каза, че разходите за подпомагане на най-уязвимата част от населението от началото на пандемията COVID-19 са предотвратили повишения на държавните служители до 2021 г.

Въпреки отричането на фискалните проблеми от страна на министерството, сенаторът Марсело Кастро, който води преговорите по законопроекта за бюджета, каза, че няма налични ресурси за плащане на различни правителствени програми през следващата година.

Преходният екип на Лула преговаря за одобряване на законопроект, позволяващ 145 милиарда реала разходи над сегашния законово разрешен таван.

Съдът глоби Болсонару за жалбата му срещу президентските избори в Бразилия

Съдът глоби Болсонару за жалбата му срещу президентските избори в Бразилия

Според магистратите обжалването е "недобросъвестно"

Припомняме, че Лула встъпва в длъжност на 1 януари. Левият бивш президент победи с малко Болсонару на втория тур на изборите на 30 октомври, политическо завръщане, което сложи край на най-дясното правителство на Бразилия от десетилетия.

През ноември Върховният избирателен съд на Бразилия отхвърли жалбата, подадена от партията на действащия президент, която оспори резултатите от изборите.

Обжалването на Болсонару дойде почти месец, след като резултатите бяха потвърдени от Върховния избирателен съд, като мотивът на жалбата бе, че са били наблюдавани предполагаеми "технически неизправности" при някои електронни машини за гласуване.

Съдът обаче постанови, че обжалването е направено "недобросъвестно" и глоби коалицията на президента с 4,27 милиона долара.

Болсонару официално оспори президентските избори в Бразилия

Болсонару официално оспори президентските избори в Бразилия

Лула да Силва спечели с много малка разлика

Болсонару запази публично мълчание близо 48 часа след втория тур на изборите на 30 октомври и не призна поражението си, въпреки че упълномощи правителството си да започне да подготвя прехода към новата власт.

Привържениците на Болсонару не признаха поражението и издигнаха пътни блокади из страната, създавайки транспортен хаос. Тогава Болсонару призова шофьорите на камиони да освободят пътищата и да протестират другаде, тъй като подобни блокади не са част от легитимните протести.

Настоящият държавен глава на Бразилия загуби изборите с малка преднина, като събра 49,1% от гласовете срещу 50,9% за Лула да Силва, според Избирателната комисия. Това беше най-напрегнатата президентска надпревара от връщането на Бразилия към демокрацията през 1985 г. и отбеляза първата загуба на избори за Болсонару в 34-годишната му политическа кариера.