Върховният избирателен съд на Бразилия отхвърли жалбата, подадена от партията на действащия президент Жаир Болсонару, която оспорва проведените през октомври президентските избори.

Вотът беше спечелен на балотаж от Луис Инасио Лула да Силва, след като на първия нямаше ясен победител.

Обжалването на Болсонару дойде почти месец, след като резултатите бяха потвърдени от Върховния избирателен съд, като мотивът на жалбата е, че са били наблюдавани предполагаеми "технически неизправности" при някои електронни машини за гласуване.

Съдът обаче постанови, че обжалването е направено "недобросъвестно" и глоби коалицията на президента с 4,27 милиона долара.

Лула се завръща начело на Бразилия
Обновена

Лула се завръща начело на Бразилия

Страната избра държавен глава

Болсонару запази публично мълчание близо 48 часа след втория тур на изборите на 30 октомври и не призна поражението си, въпреки че упълномощи правителството си да започне да подготвя прехода към новата власт.

Привържениците на Болсонару не признаха поражението и издигнаха пътни блокади из страната, създавайки транспортен хаос. Тогава Болсонару призова шофьорите на камиони да освободят пътищата и да протестират другаде, тъй като подобни блокади не са част от легитимните протести.

Настоящият държавен глава на Бразилия загуби изборите с малка преднина, като събра 49,1% от гласовете срещу 50,9% за Лула да Силва, според Избирателната комисия. Това беше най-напрегнатата президентска надпревара от връщането на Бразилия към демокрацията през 1985 г. и отбелязва първата загуба на избори за Болсонару в 34-годишната му политическа кариера.

Болсонару не признава поражението си на изборите в Бразилия

Болсонару не признава поражението си на изборите в Бразилия

С много кратко изявление след вота той наруши 48-часовото си мълчание