Бразилският президент Жаир Болсонару официално оспори резултатите от последните президентски избори, които загуби миналия месец от левия си съперник Луис Инасио Лула да Силва. Това показва жалба, подадена до избирателните органи, в която се твърди, че гласовете от някои машини за гласуване трябва да бъдат обявени за невалидни, съобщи "Ройтерс".

Твърдението на Болсонару изглежда малко вероятно да стигне далеч, тъй като победата на Лула беше призната от Върховния избирателен съд и водещите политици и международни съюзници на Бразилия. Все пак това може да даде сили на малкото, но ангажирано протестно движение, което досега отказва да приеме резултата.

Александър де Мораеш, съдия от Върховния съд, каза, че Болсонару трябва да представи пълния си одит за двата кръга от гласуването миналия месец в рамките на 24 часа, или да го отхвърли.

Искат проверка на системата за гласуване в Бразилия

Искат проверка на системата за гласуване в Бразилия

След оспорвания втори тур и загубата на Болсонару

Припомняме, че Болсонару запази публично мълчание близо 48 часа след втория тур на изборите на 30 октомври и все още не е признал поражението си, въпреки че упълномощи правителството си да започне да подготвя прехода към новата власт.

Болсонару почти изчезна от общественото полезрение през последните три седмици, с малко или никакви официални изявления или публични изявления през повечето дни.

Привържениците на Болсонару не признаха поражението и издигнаха пътни блокади из страната, създавайки транспортен хаос. Тогава Болсонару призова шофьорите на камиони да освободят пътищата и да протестират другаде, тъй като блокирането на пътища не е част от легитимните протести.

Настоящият президент загуби изборите с малка преднина, като събра 49,1% от гласовете срещу 50,9% за Лула да Силва, според Избирателната комисия. Това беше най-напрегнатата президентска надпревара от връщането на Бразилия към демокрацията през 1985 г. и отбелязва първата загуба на избори за Болсонару в 34-годишната му политическа кариера.

Министърът на отбраната на президента Жаир Болсонару Пауло Сержо Ногейра де Оливейра поиска от избирателните органи да разрешат техническо разследване за подобряване на системата за електронно гласуване в Бразилия. 

Болсонару не признава поражението си на изборите в Бразилия

Болсонару не признава поражението си на изборите в Бразилия

С много кратко изявление след вота той наруши 48-часовото си мълчание