Руски опозиционни журналисти потвърдиха поименно смъртта на повече от 22 хиляди загинали руски войници в Украйна.

Журналисти от опозиционните издания "Медиазона" и руската служба на Би Би Си вече много месеци водят съвместен проект за преброяване на руските жертви. Те събират некролози и други съобщения в открити източници, които говорят за смъртта на конкретен човек (с име и фамилия) във войната в Украйна.

През последните четири седмици повече от 2,3 хиляди имена бяха добавени към списъка с публично потвърдени загуби - сега в списъка на загиналите има 22 055 души.

20 000 загинали руски войници преброиха опозиционни медии

20 000 загинали руски войници преброиха опозиционни медии

Правят уточнението, че това са само потвърдените смъртни случаи

Най-голям дял сред загубите имат затворниците от ЧВК "Вагнер" край Бахмут - те са повече от 3,7 хиляди. Друга голяма категория пострадали са мобилизираните.

Нараства делът на онези, чиято принадлежност към войските не може да се определи.

"Повечето от тези, които класифицираме като "няма данни", очевидно не са били професионални войници преди нахлуването в Украйна. Такива заключения могат да се направят от техните лични страници, както и от данни от некролози", казват журналистите.

От есента на 2022 г. са загинали над 2 хиляди души.

Журналистите вече подчертаха, че техните изчисления не отразяват реалната картина. Не са взети под внимание онези войници, чиято смърт не е потвърдена, а те са мнозинството.

Също така не се вземат предвид изчезналите лица, които в по-голямата си част действително са загинали.