През деня военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна нанесоха повече от 20 удара по руските войски, включително и четири по позиции на зенитно-ракетни системи.

Това се казва в доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 18:00 часа на 4 януари, публикуван във "Фейсбук" и цитиран от "Укринформ".

Украйна повдигна обвинение на командващия далечната авиация на руските ВВС

Украйна повдигна обвинение на командващия далечната авиация на руските ВВС

Те са обвинени във водене на агресивна война и посегателство относно териториалната цялост на страната

Руските войски продължават предислоцирането на личен състав, въоръжение, военна техника и боеприпаси в районите на бойните действия. Освен железопътен транспорт, противникът използва и военна и гражданска авиация.

През деня руските войски три пъти удариха с ракети цивилни обекти в град Константиновка, Донецка област. Нашествениците също предприеха девет въздушни удара и 14 атаки с MLRS.

В посоките Лиман, Бахмут и Авдиевка руските войски съсредоточават усилията си върху провеждането на настъпателни операции. В посока Купянск те се опитват да подобрят тактическата си позиция.

В Новопавловско, Запорожко и Херсонско направление противникът се отбранява, укрепва позициите и минира района по левия бряг на река Днепър.

Обстановката във волинското, полиското, сиверското и слобожанското направление е стабилна, признаци за формиране на вражески настъпателни групи не са открити.

В Сиверско и Слобожанско направление, райони Карповичи, Леоновка и Хремяч в Черниговска област; Нововасиловка в Сумска област; Красне, Старица, Охирцево, Хатище, Вовчанск, Устиновка, Фихоливка и Дворична в Харковска област попаднаха под вражеския танков, минохвъргачен и артилерийски огън.

Украйна се похвали с победа след контраатака в района на Бахмут

Украйна се похвали с победа след контраатака в района на Бахмут

Украинските сили са напреднали с 300 метра

В купянска и лиманска посока нашествениците обстрелваха с танкове и артилерия районите на 15 населени места. По-специално бяха ударени Масютивка, Западно, Купянск, Котляровка и Берестове в Харковска област, както и Ивановка, Площанка, Невске, Червонопопивка и Диброва в Луганска област.

В направленията на Бахмут и Авдиевка руснаците удариха районите на повече от 30 населени места, включително Спирне, Берестово, Веселе, Бахмут, Часов Яр, Бердичев, Авдиевка, Невелске, Красногоровка и Маринка, Донецка област.

В посока Новопавловка бяха обстрелвани Золота Нива, Въгледар, Микилски Дачи и Пречистивка в Донецка област.

В Запорожко и Херсонско направление руските войски са обстрелвали позициите на украинските войски с танкове, минохвъргачки, тръбна и реактивна артилерия в районите на над 40 населени места. В същото време врагът не спира да тероризира мирното население на градовете и селата, разположени по десния бряг на река Днепър.

Гражданската инфраструктура на Дорожнянка, Зализничне, Билохиря, Лукяновске и Камянске в Запорожка област, както и Гавриловка, Дудчани, Ивановка, Антонивка и Днепровске в Херсонска област са повредени от артилерийския обстрел на руските нашественици.

През деня украинската авиация е нанесла 17 удара по групите на противника, както и четири удара по позициите на зенитно-ракетните системи на противника.

Ракетно-артилерийските подразделения на въоръжените сили на Украйна са поразили команден пункт на противника, две групи жива сила и военна техника, както и склад за боеприпаси.

Украйна: Русия има ракети за още 2-3 масирани удара

Украйна: Русия има ракети за още 2-3 масирани удара

Москва използва и стратегическия си резерв