Повече от 80 % от децата в Сирия са пострадали от конфликта в страната. Увеличава се броят на онези, които са принудени да работят, да се присъединяват към въоръжени групи или да се женят млади заради увеличаващата се бедност. Това обяви агенцията на ООН за децата във връзка с петата година от началото на кризата, съобщава „Асошиейтед прес”.

УНИЦЕФ търси 1,16 млрд. за 2016 г., за да помогне на сирийските деца, включително онези близо 3 млн., които не са в училище.

Агенцията досега е получила само 6 % от сумата, към която се стреми за тази година. Регионалният директор на УНИЦЕФ Питър Салама призова: „Нека спрем страданието сега, нека гарантираме, че сирийските деца ще имат бъдеще и те виждат, че ще имат бъдеще”. „Все още имаме възможност да спасим това поколение”, заявява той.

Сирийският конфликт започна през март 2011 г. с гражданско недоволство срещу Асад, което бързо ескалира в гражданска война. Оттогава досега повече от 250 000 души са били убити. Почти половината от населението преди войната – 23 млн., е било разселено. Повече от 4.8 млн. души са избягали от родината си.

УНИЦЕФ обяви, че конфликтът е засегнал повече от 80 % от децата в Сирия, включително 7 млн., които живеят в бедност. Това води до увеличаване на броя на децата, които напускат училище, за да работят, женят се млади или се присъединяват към въоръжени групи. Те предприемат тези действия като начин за подкрепа на финансовото положение на семействата си.

В бежански лагери в Йордания, една-трета от женитбите включват момичета под 18 години – тройно повече от тези през 2011 година.

Въоръжените групи набират повече деца. Повече от половината от проверените от УНИЦЕФ случаи включват вербуване на деца под 15 години. За сравнение през 2014-а година броят им е бил 20 %.

Агенцията обяви, че е в състояние да потвърди 354 случая на вербуване през 2015 г., в сравнение с 278 през 2014 година.

„Сега сме изправени пред нова и тревожна ера, нов и тревожен набор от модели за нарушаване на правата на децата, които разширяват границите на бруталността, дори по време на война”, обяви Салама на пресконференция.

УНИЦЕФ са проверили около 1500 случая на тежки нападения над деца през 2015 година. 400 деца са били убити, а 500 – осакатени. Много от нападенията са извършени близо до училище. Салама заяви, че това е „върхът на айсберга”.

"Накратко, днес няма безопасно място за сирийските деца”, заключи Питър Салама.