Повече от седем милиона деца бежанци не ходят на училище в световен мащаб според данни на ООН. Това е повече от половината от световното население на разселени деца в училищна възраст.

"С нарастването на разселеното население всяка година има значителен и нарастващ дял от децата в света, които пропускат своето образование", заяви в петък Филипо Гранди, Върховен комисар на ООН за бежанците.

Агенцията на ООН за бежанците очаква до края на 2022 г. общият брой на бежанците в училищна възраст в световен мащаб да е скочил с близо 50 процента от 10 милиона през 2021 г. до 14,8 милиона, дължащ се най-вече на инвазията на Русия в Украйна.

В нов документ за образователна политика - Образование в изчакване, агенцията съобщи, че само около половината от украинските деца бежанци са били записани в училища в приемащите страни за учебната 2022-2023 г.

Факторите, допринасящи за ниските нива на записване, включват административни, правни и езикови бариери и липса на информация за наличните възможности за образование.

Рекордни близо 37 милиона деца бежанци по света

Рекордни близо 37 милиона деца бежанци по света

Други 7,3 милиона деца са останали без дом заради природни бедствия

Според говорителя Уилям Спиндлър много родители се колебаят да запишат децата си в приемащите страни, тъй като се надяват скоро да се върнат у дома в Украйна или има несигурност относно евентуалното повторно интегриране в украинската образователна система.

Освен това много страни на убежище често нямат физическо пространство или брой учители, за да поемат повече ученици, особено държавите с по-ниски доходи.

"С продължаващата война в Украйна са необходими големи усилия, за да се избегнат дългосрочни щети върху обучението, потенциала и перспективите на децата", каза Спиндлер. Ако не се предприемат спешни действия, стотици хиляди украински деца бежанци ще продължат да пропускат образование тази година."