Мнозинството от демократите смятат, че вицепрезидентът Камала Харис би била добър президент на САЩ. Това показват резултатите от социологически проучвания, публикувани на фона на засиления натиск върху настоящия президент Джо Байдън да се от битката за Белия дом и друг кандидат да приеме номинацията на партията, съобщава АП. 

Ново проучване на Центъра за изследване на обществените въпроси на AP-NORC установи, че шестима от 10 демократи вярват, че Камала Харис би свършила добра работа.

Двама от 10 демократи не вярват, че би го направила, а други 2 от 10 не са сигурни.

Рейтингът на Харис е подобен на този на Байдън, но делът на американците, които имат неблагоприятно мнение за нея, е малко по-нисък. Анкетата показа, че около 4 от 10 пълнолетни в САЩ имат благоприятно мнение за Харис, а около половината имат отрицателно мнение. Един на 10 американци все още няма достатъчно впечатления за Харис, докато почти всеки има мнение за Байдън.

Други видни демократи, които бяха посочени като потенциални заместници, са губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм и губернаторът на Мичиган Гретхен Уитмър.

Байдън решен да продължи с кампанията си, въпреки натиска да се оттегли

Байдън решен да продължи с кампанията си, въпреки натиска да се оттегли

Комисия на Демократическата партия ще се събере в петък, за да обсъди процес на виртуално гласуване

След лошото представяне на Байдън в дебата с републиканеца Доналд Тртмп на 27 юни, много демократи открито очакват Харис да бъде кандидатът. От своя страна обаче Харис беше един от най-твърдите защитници на Байдън след дебата.

Байдън ще се завърне в предизборната кампания следващата седмица. Това съобщи ден по-рано ръководителят на кампанията му за преизбиране Джен О'Мали Дилън, направено в интервю за MSNBC.

Това се случва въпреки че действащият демократ е подложен на все по-засилен натиск да напусне надпреварата.

Няколко представители на Демократическата партия заявиха в петък, че предстоящите събития на Байдън по време на кампанията са отменени.

Комисия на Демократическата партия ще се събере в петък, за да обсъди процес на виртуално гласуване, за да бъде представена официалната номинация на 81-годишния Байдън преди конгреса на партията, който започва на 19 август в Чикаго.

Засилва се натискът от дарителите над Байдън да се оттегли

Засилва се натискът от дарителите над Байдън да се оттегли

Демократическата партия може да загуби и на частичните парламентарни избори

Не е ясно как ще се развие процесът на номиниране, ако Байдън се откаже от кандидатурата си за преизбиране на фона на въпроси относно умствената му острота.

Дарители за кампанията на Демократическата партия заявиха, че може да замразят вноските си, ако партийните лидери не предприемат действия, за да насърчат Байдън да се откаже от борбата за преизбиране.

Бившият президент на САЩ Барак Обама наскоро е споделил с близки съюзници, че шансовете на Байдън за победа са значително намалели и той смята, че Байдън трябва сериозно да обмисли жизнеспособността на своята кандидатура.

В сряда Байдън прекъсна своята кампания в Лас Вегас, след като даде положителен тест за коронавирус. Той се върна в Рехобот Бийч, Делауер, за да остане под карантина.

WP: Според Обама шансовете за преизбиране на Байдън намаляват

WP: Според Обама шансовете за преизбиране на Байдън намаляват

Все още бившият президент официално подкрепя Байдън