Цистерна с петролни продукти се е запалила в село Волна (близо до Таман) в Краснодарския край, съобщи губернаторът на региона Вениамин Кондратиев в канала си в "Телеграм"..

По негова предварителна информация няма пострадали, както и заплаха за населеното място.

В проруския подобществен форум "Извънредно положение/Кримея" в контролираната от Русия мрежа "Вконтакте" се появиха няколко поста през интервал от няколко минути за огромния пожар в Таман откъм континенталната страна на Керченския проток.

В един от тях се казва: "в 02:30 ч. украински дрон удари цистерна с гориво на Таманнефтегаз в пристанище Таман. Източникът на тази информация не се уточнява.

Тази сутрин ТАСС съобщи, че цистерна с нефтопродукти в село Волна в Краснодарския край близо до Таман се е запалила в резултат на падане на дрон. Местните власти съобщиха, че площта на пожара надхвърля 1200 кв. м.

"В момента гасенето продължава. Няма пострадали", изясни ситуацията източникът на агенцията.

Властите на Краснодарския край твърдят, че пожарът не представлява опасност за населението и не се предвижда евакуация. Пет противопожарни автомобила са извикани да потушат огъня. Към гасенето му са привлечени и противопожарни влакове.

В друг пост се казва, че се виждат пламъци от Керч на кримското крайбрежие.

Заради пожара железопътните превози до руското черноморско пристанище Таман ще бъдат ограничени до второ нареждане, съобщиха руските железници на уебсайта си. Компанията не посочи причината за ограниченията.

Само преди дни украински дрон удари петролна база на руския Черноморски флот в Севастопол.

Атаката по петролна база в Севастопол - подготовка за настъплението

Атаката по петролна база в Севастопол - подготовка за настъплението

Според украинското разузнаване експлозията е унищожила повече от 10 резервоара за петролни продукти