Пожар избухна в затвора в тунизийския курортен град Монастир, съобщава БиБиСи. Загинали са десетки души. По информация на АП броят на жертвите е поне 42.

Заради инцидента от затвора са избягали десетки други лишени от свобода. Причината за тежкия инцидент се разследва. Най-вероятно огънят е предизвикан от затворник, който е успял да възпламени предмети в килията си.

В Тунис няма български туристически групи, съобщи говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева. Тя уточни, че в страната има индивидуални туристи, а също и постоянно пребиваващи българи - общо около 200 души.

Пожарът в курортния град се случва на фона на политическата криза, в която изпадна Тунис, припомнят световните агенции. По-рано стана ясно, че президентът на страната Зине ел Абидине Бен Али е напуснал Тунис след протестите срещу властта му. Самолетът му е кацнал в Джеда, Саудитска Арабия, след като Франция отказа да го приеме.

В Тунис е въведено извънредно положение. На много места полицията е блокирала движението, забранени са всякакви събирания на хора. Военни и танкове са разположени около правителствените сгради.

Въпреки предприетите мерки, ситуацията в страната остава повече от напрегната. В столицата тълпи демонстранти разбиват и обират заключените магазини, на места в града избухнаха престрелки, а централната жп гара бе подпалена.

 
 

Междувременно стана ясно, че временен президент на страната става председателят на парламента Фуад Мебаза (на малката снимка). Решението бе взето на заседание на Конституционния съд на Тунис.

БиБиСи съобщава още, че Арабската лига е призовала всички политически сили в Тунис за обединение и предприемане на мерки за възстановяване на спокойствието в страната. Засега почти липсва реакция от съседните на страната арабски страни.

В Тунис няма български туристически групи, съобщи говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева, цитирана от БНР. Тя уточни, че в страната има
индивидуални туристи, а също и постоянно пребиваващи българи - общо около 200 души. На този етап не се налага евакуация на постоянно живеещите българи в африканската страна, посочи Чернева.

Френските медии съобщават, че много тунизийци, живеещи във Франция, са излезли по улиците, за да изразят своята радост от напускането на президента Бен Али от африканската страна. Според тях това ще даде началото на демократични промени в родината им.

Стана ясно и че френските власти ще предприемат мерки за блокирането на съмнителни тунизийски влогове и операции във френски банки.

През последните няколко дни в резултат на сблъсъците между полицията и демонстрантите загинаха най-малко 66 души.

Участващите в безредиците са категорични, че недоволството им е провокирано от липсата на работни места и инвестиции, но властите твърдят, че бунтовете са дело на малки групи екстремисти, които целят да дестабилизират Тунис.