Френският президент Емануел Макрон отхвърли европейските правила, позволяващи на фирми в страни с ниски заплати да изпращат работници на друго място като "предателство" на европейския дух, съобщава Ройтерс

Макрон обеща да преработи системата, според която "командированите" работници могат да бъдат изпратени в други държави на Европейския съюз по договори, които трябва да гарантират минималната заплата на страната домакин, но и при какви данъци и социални разходи се плащат в страната домакин.

Той твърди, че системата създава нелоялна конкуренция в по-богати държави като Франция и Австрия, страна, която граничи с четири източноевропейски страни и където днес се срещна с канцлера Кристиан Керн.

Макрон настоява срокът на тези договори да бъде ограничен до една година, а не две, съгласно ново предложение на Европейската комисия. Да се засилят мерките, за да се гарантира спазването на правилата и да се гарантира равно заплащане на местните работници.

"Единният европейски пазар и свободното движение на работници не са предназначени да създадат състезание на дъното по отношение на социалните разпоредби", заяви Макрон пред репортери след среща с Керн.

Макрон е на тридневна обиколка на Централна и Източна Европа, за която се надява, че ще помогне за преодоляването на застоя между западните нации и по-бедните източноевропейски държави, продължил години наред.

"Нашите разговори отбелязват истинска крачка напред, истински напредък към компромис през октомври и се радвам за това", каза Макрон пред репортери след срещата на върха на лидерите в австрийския град Залцбург.