Новите правила за пенсиониране на съдиите в Полша, приети през 2017 г., според които се намалява пенсионната възраст, нарушават правото на Европейския съюз. Това заяви генералният адвокат на Съда на Европейския съюз в становище, което е удар за евроскептичното правителство на Полша, отбелязва "Ройтерс".

Управляващата Полша партия "Право и справедливост" прокара редица мерки, след като дойде на власт през 2015 г., които правозащитни организации и Европейската комисия заявиха, че застрашават върховенството на закона и засилват контрола на правителството над полските съдилища.

Първоначално "Право и справедливост" твърдяха, че промените са необходими, за да се подобри ефективността на съдилищата и да се освободи страната от остатъците от комунизма.

"Спорните мерки нарушават забраната за дискриминация, основана на пола, и принципите за несменяемост на съдиите и на независимостта на съдебната власт", се изтъква в становището на генералния адвокат.

Съветникът на съда изтъква също, че намаляването на пенсионната възраст трябва да бъде придружено от гаранции, за да се гарантира, че това не означава, че съдията всъщност е отстранен, а законът от 2017 г. не гарантира това.

Съдът на ЕС не е длъжен да се съобрази с мнението на своя съветник, но обикновено го следва в повечето случаи.

Брюксел започна наказателнa процедура срещу Полша

Брюксел започна наказателнa процедура срещу Полша

Брюксел е изпратил писмо на Варшава относно новия дисциплинарен режим за съдиите

Европейската комисия, която е пазител на договорите за ЕС, съди Полша заради промените, които позволиха на полското правителство да принуди някои съдии и да ги замени със свои назначения, избрани от Националния съвет на съдебната власт, които също по-рано бяха доминирани от управляващата партия.

През 2017 г. Полша намали пенсионната възраст за обикновените съдии, прокурорите и съдиите от Върховния съд до 60 години за жените и 65 години за мъжете от 67 години и за двата пола.