Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че съставянето на доминирано от „Хизбула" ливанско правителство вероятно ще навреди на отношенията между двете страни, предаде „Ройтерс". Тя направи това изказване във Вашингтон след среща с испанския външен министър. Шиитската организация фигурира в списъка на терористичните групи на САЩ, като това е свързано с определени ограничения.

Нашата позиция остава непроменена. Ние вярваме, че трябва да се преследва правосъдието и безнаказаните убийства трябва да приключат. Вярваме в ливанския суверенитет и се надяваме вмешателствата във вътрешната политика на страната да приключат", заяви Клинтън.

Белят дом обвини „Хизбула', че е постигнала политическите си цели чрез заплахи и принуда. Новото правителство на страната, водено от Неджиб Микати, трябва да се подчини на ливанската конституция и да се отрече от насилствените практики, категорични са във Вашингтон. Според наблюдатели новият кабинет ще пренасочи страната към Иран и Сирия.

Засилените позиции на „Хизбула" вероятно ще доведат и до съответстващ отговор от Израел. Еврейската държава проведе през 2006г. кратка военна кампания, целяща унищожаването на военния потенциал на шиитската организация на територията на Ливан.

След конфликта САЩ започна мащабна програма за подпомагане на ливанската армия с ново оборудване и резервни части. С американска помощ тя стана професионална и гражданският контрол над нея се разви значително.

По-рано през този месец официални представители от Вашингтон  коментираха, че евентуални промени в политическото ръководство на Ливан няма да доведат до спиране на доставките, но те ще бъдат преразгледани.

Политическата криза в Ливан беше причинена от разследването на убийството на най-бележития лидер на ливанските сунити Рафик Харири (баща на вече бившия премиер Саад Харири) и 22 други при взривяването на камион през 2005г. Съдът, създаден от ООН се очаква да обвини шиитската организация „Хизбула". Има сериозни опасения, че работата на магистратите ще доведе до ново проливане на кръв шест години след убийството.

„Хизбула" отрича ролята си в атентата срещу Харири и предизвика падането на правителството на сина му Саад. Според организацията, трибуналът е конспирация на Израел и САЩ. Наблюдателите са на мнение, че поддръжниците на „Хизбула" може да излязат на улиците и да се повторят безредиците от 2008г., когато загинаха 81 души.

Разпадът на прозападното правителство е силен удар за САЩ и арабските им съюзници, сред които и Саудитска Арабия и Египет.