Новото коалиционно правителство на Италия спечели вот на доверие в долната камара на парламента, съобщава италианската информационна агенция АНСА.

Кабинетът, сформиран с участието на антисистемното Движение "Пет звезди" и лявоцентристката Демократическа партия, беше подкрепен с 343 гласа "за" срещу 263 "против" и двама въздържали се. Днес предстои да се проведе гласуване и в Сената.

Новото правителство на Италия положи клетва

Новото правителство на Италия положи клетва

Конте се зарече да работи за гражданите от Севера до Юга

Припомняме, двете партии в коалицията, които са традиционни съперници, сключиха пакт, след като лидерът на "Лига" и бивш министър на вътрешните работи Матео Салвини напусна първото правителство на Конте преди месец, с което доведе до разпадане на предишното коалиционно управление. До предсрочни избори все пак не се стигна благодарение на успешните консултации, инициирани от президента на Италия Серджо Матарела.

Преди гласуването премиерът заяви в долната камара, че второто му правителство ще се стреми да прокара "нов сезон на реформи". По негови думи новото му правителство ще се отличава с "трезвост и строгост, така че нашите съграждани да могат да гледат на институциите с обновена вяра".

Президентът на Италия дава мандат на Конте да състави ново правителство
Обновена

Президентът на Италия дава мандат на Конте да състави ново правителство

Новата коалиция ще е "5 звезди" и Демократическата партия