Правителството на Палестина подаде оставка. Премиерът Салам Фаяд е предал оставката на президента Махмуд Абас. Очаква се в близките дни да бъдат назначени нови министри.

Според наблюдатели оставката беше предсказуем ход. От 24-те поста в министерския съвет, 16 вече са заети. Двама от министрите са принудени да подадат оставка, а други шестима практически са блокирани в Ивицата Газа.

По-рано високопоставен представител съобщи, че Абас ще поиска от Фаяд да състави ново правителство, като консултациите трябва да започнат незабавно. „От няколко месеца се водят консултации за съставянето на новото правителство, но те бяха забавени заради народното недоволство в Тунис и Египет," допълни още той.

Новият кабинет трябва да подготви провеждането на местни избори в Палестинската автономия на 9 юли. В Палестинската автономия не са се провеждали избори от 2006 г. Мандатите на президента Махмуд Абас и парламента, който изтече през 2010 г., бяха своевременно удължени. Въпреки това ситуацията поставя под въпрос легитимността на взетите от тях решения.