Американското правителство обжалва решението на федералния съд във Вашингтон, с което събирането на данни за телефонни разговори на американските граждани се обявява за  противоконституционно, предадоха информационните агенции.

Юристите от американското министерството на правосъдието са внесли жалбата от името на правителството във върховния съд.

Припомняме, на 17 декември федералният съд на САЩ призна за незаконно съхраняването на информационен масив с данни от телефонни разговори в агенцията за национална сигурност.

Съществуването на такава база беше огласено ог бившия служител на агенцията Едуард Сноудън, който сега се укрива в Русия.

Съдията Ричард Леон заяви, че спецслужбите са събирали произволно и без систематичен подбор информация от телефонни разговори. Той постанови, че по този начин е бил нарушен конституционният принцип за забрана на необоснованите обиски.
Леон заяви, че не  може да си представи по-грубо нарушение на правото на поверителност на кореспонденцията от събирането на данни по правителствената програма за борба с тероризма