Пешеходна обиколка с цел изучаване на мюсюлманската общност в Будапеща и нейните джамии е станала популярна сред унгарците като начин да преодолеят страховете си и резервираното си отношение на фона на острата кампания срещу имигрантите на правителството, съобщава "Ройтерс".

Базиран в Будапеща туроператор провежда 30 различни разходки, с които посетителите обикалят архитектурните и културните забележителности на града и еврейските и мюсюлманските общности.

Западноевропейските страни лицемерничат по проблема с бежанците, обяви Унгария

Западноевропейските страни лицемерничат по проблема с бежанците, обяви Унгария

Изнудвали тези страни, според които квотната система не работи

"Мога да кажа, че тази разходка под наслов "Мюсюлманите, които живеят сред нас", е най-популярната обиколка", изтъква Анна Ленард, която ръководи бизнеса. Когато обиколката на мюсюлманските общности е била създадена преди три години, много малко хора за били заинтересувани от мероприятието.

"Повечето хора никога не са срещали мюсюлманин в живота си и това ... заедно с това, което чуват всекидневно в медиите, причинява много напрежение и стрес в ежедневието. Смятам, че това е основната причина, поради която хората идват сега", допълва Анна Ленард.

Повечето от хората в 4-часовата разходка имат висше образование, а две трети са жени, уточнява бизнесдамата.

Мюсюлманската общност в Унгария, която наброява около 40 хил. души, нарасна с кризата с мигрантите през 2015 г., въпреки че повечето от тях са пристигнали, за да учат в унгарски университети.

Меркел нападна Унгария за мигрантите

Меркел нападна Унгария за мигрантите

Запитана дали това означава, че Унгария трябва да напусне ЕС

Макар че стотици хиляди мигранти влязоха в Унгария от Балканите в пика на кризата, мнозинството от тях продължи към по-богатите страни от Западна и Северна Европа.

Данни от мозъчния тръст "Тарки" показват, че делът на хората, смятани за ксенофобски настроени и възмутени от чуждестранните мигранти, е достигнал 60 процента през тази година, нараствайки с 19 на сто в сравнение с преди 2 години.

Около 80 души ходят на мюсюлманска обиколка месечно, отбелязаха организаторите.