В Съвета за сигурност бе представен пакетът от предложения, които петте страни постоянни членки на Съвета и Германия представиха на Техеран с цел да убедят страната да се откаже от ядрената си програма и да спре да обогатява уран на своя територия.

Предложенията, които за първи път се обявяват публично, включват обещанието за активна подкрепа за изграждането в Иран на нови системи, използващи слънчева енергия, и ВЕЦ-ове, предаде Ройтерс.

Припомняме, въпросът за иранската ядрена програма бе върнат в Съвета за сигурност, след като Техеран въпреки натиска не отговори по предложенията, а поиска още време, без да посочи конкретен срок.

Предстои Съветът да разгледа приемането на резолюция, която да задължи иранската страна да прекрати програмата си, отбелязва Ройтерс. Ако и тогава Техеран не изпълни условията, държавите вероятно ще обмислят налагането на санкции.

Освен подкрепата за изграждане на нови енергийни системи, в пакета се предлага също посредничество за споразумение за ядрено сътрудничество с Европейската общност за ядрена енергия; гарантиране на доставки на ядрено гориво за Иран за следващите пет години под наблюдението на Международната агенция за ядрена енергия; подкрепа за страната в рамките на Световната търговска организация и други организации.

Шестте страни предлагат още възможност за Техеран да закупува американски и европейски граждански самолети и подкрепа за модернизиране на телекомуникациите и интернет в страната.