Със среща на Председателската тройка тази вечер започна заключителното събитие от парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в София, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

В срещата участваха председателите на комисиите по европейски въпроси на предходното, настоящото и бъдещото председателство - Естония, България и Австрия, както и от делегацията на Европейския парламент.

Срещата има подготвителен характер и резултатите от дискусията ще бъдат представени на останалите делегати в началото на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на ЕС, която ще бъде открита утре, 18 юни, в 9.00 часа, в зала 3 на НДК.

Председателят на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрола на европейските фондове Кристиан Вигенин благодари на участниците в срещата за конструктивното сътрудничество през изминалите шест месеца. Той изрази надежда, че Българското председателство е допринесло за придвижването на дебатите по важни европейски теми и за приближаването към една по-добра, сигурна, балансирана и обединена Европа.

Председателската тройка се споразумя по заключителния документ, който се очаква да бъде приет в края на Софийската пленарна среща.

Проектът на принос е посветен на водещи приоритети за Българското председателство и неговото парламентарно измерение - сред тях са необходимостта от силна и ефективна кохезионна политика след 2020г., европейската интеграция на Западните Балкани и подобряването на свързаността в региона, засилването на социалното измерение на Европа и на ролята на националните парламенти в дебата за приближаване на европейските институции до гражданите.