Председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук се включи в новата основна задача на Киев на международната арена: страната му да получи бойна авиация от съюзниците, информира Руската служба на Би Би Си.

"Искаме да видим френски "Леклерк" сред "Леопард"-ите, "Ейбрамс"-ите и "Чалънджър"-ите, които ще ни укрепят на сушата. И "Мираж" и "Рафал", които заедно с други съюзнически самолети ще защитават украинското небе", каза Стефанчук във вторник пред Националното събрание на Франция, след като благодари на французите за вече предоставената военна помощ.

"Дайте ни самолети! Дайте ни крилете на нашата победа. Криле, с които ще затворим (небето над) Украйна и ще защитим цяла Европа", продължи Стефанчук.

Макрон намекна, че мисли за изтребителите за Украйна

Макрон намекна, че мисли за изтребителите за Украйна

Нищо не е изключено, заяви френският президент

Днес по-рано френският министър на отбраната Себастиен Лекорню съобщи, че Франция ще прехвърли на Украйна още 12 самоходни гаубици "Цезар" - в допълнение към 18-те, които бяха прехвърлени по-рано.

Себастиан Лекорню каза на пресконференция в Париж във вторник след среща с украинския министър на отбраната Алексий Резников, че самоходните оръдия ще бъдат доставени на Украйна през следващите седмици.

Цезар е високомобилна колесна самоходна гаубица с калибър 155 мм и обсег на действие до 40 км. Както припомня агенция АФП, Дания обеща да даде на Украйна всичките 19 гаубици "Цезар", с които разполага.

Лекорню каза още, че Франция ще изпрати 150 свои военни инструктори в Полша, които ще обучат 2000 украински войници до началото на лятото.

Великобритания също отказа изтребители за Украйна

Великобритания също отказа изтребители за Украйна

Лондон не смята подобен ход за практичен