Дания ще дари 19 френски самоходни гаубици "Цезар" на Украйна в съответствие с искането на украинския президент Володимир Зеленски, съобщава "Ройтерс".

Това обаче ще попречи на укрепването на бойния арсенал на самата Дания.

Миналия месец Киев поиска от Копенхаген да достави въпросните артилерийски установки, което предизвика дебат в скандинавската страна дали тя може да си позволи да дари така необходимите оръжия за сметка на собственото си въоръжение, тъй като в момента се опитва да попълни изчерпаните си запаси.

"Бяхме в непрекъснат контакт с украинците, по-специално относно гаубиците "Цезар", и съм щастлив, че получихме широка подкрепа от датския парламент да ги дарим за борбата в името на свобода на Украйна", обяви датският министър на отбраната Якоб Елеман-Йенсен.

Дания е дала на Украйна противокорабни ракети "Харпун"

Дания е дала на Украйна противокорабни ракети "Харпун"

Новината потвърди Лойд Остин

Като част от ангажиментите ѝ към НАТО на Дания беше възложена задачата до 2032 г. да създаде тежка пехотна бригада, известна като 1-ва бригада.

Проектът обаче беше забавен, което предизвика критики от Алианса.

"Трябва да намерим баланс между помощта за Украйна и това да продължим укрепването на датската отбрана, за да можем да защитим сигурността на Дания и да изпълним задълженията си в НАТО", подчерта Елеман-Йенсен.

Дарението на гаубиците "Цезар" ще забави допълнително изграждането на 1-ва бригада, предупредиха от министерството. Копенхаген ще се стреми бързо да придобие нови военни мощности успоредно с дарението.

Дания все още не е получила всички артилерийски системи "Цезар", разработени от френския производител на оръжия Nexter.

Украйна поиска още оръжия колкото може по-бързо

Украйна поиска още оръжия колкото може по-бързо

Киев призова Запада за издигане на помощта на "качествено ново ниво"