Ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви, че Дания е предоставила на Украйна противокорабни ракети, а Чехия - танкове и хеликоптери за огнева поддръжка, съобщи АФП.

Той изрази благодарност на Дания, която обяви прехвърлянето на пускова установка "Харпун" и ракети за Украйна, за да "помогне на Украйна да защити бреговете си", и на Чехия за доставката на "хеликоптери, танкове и ракетни системи".

Остин призова Русия незабавно да прекрати войната в Украйна

Остин призова Русия незабавно да прекрати войната в Украйна

В разговор с Шойгу той подчертава важността от поддържане на стабилни комуникационни линии Вашингтон-Москва

Според Остин няколко държави, сред които Италия, Гърция, Норвегия и Полша, също са обявили прехвърлянето на "критично необходими артилерийски системи и боеприпаси" за Украйна.

По-рано източник съобщи, че Чехия е предала на украинските въоръжени сили остарелите системи за залпов огън RM-70. Прага беше и първата страна, която изпрати танкове в Украйна.

Остин за руската ядрена реторика: Опасна и безполезна

Остин за руската ядрена реторика: Опасна и безполезна

Той напомня, че никой не иска ядрена война и никой няма да я спечели

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви началото на военна агресия за защита на Донбас в отговор на молба за помощ от лидерите на Донецката и Луганската народна република.

Украйна скъса дипломатическите си отношения с Русия, редица държави наложиха санкции срещу нея и започнаха да предоставят военна и финансова помощ на Киев.