Испанският премиер Хосе Луис Сапатеро потвърди, че той ще призове за предсрочни избори на 20.11.11г. - 4 месеца по-рано от официалното планирано провеждане на парламентарните избори в страната през март 2012г. Поради това, Парламента на страната ще бъде разпуснат на 26.09.11г.

Смятам, че моментът узря за обявяването на общи избори... които може да проведем на 20 ноември", каза Сапатеро.

Това решение на премиерът вероятно се дължи на все по-засилващия се политически натиск Сапатеро да напусне своя пост с оглед суровите икономически и фискални мерки на неговото правителство при безпрецедентната икономическа стагнация на Испания, съобщи money.bg.

Припомняме, че днес рейтинговата агенция Moody's заяви, че поставя крединтия рейтинг на страната под негативно разглеждане, което предизвика и спад на еврото

Решението за предсрочни избори идва в много деликатен и труден момент за Испания, тъй като икономическия растеж е много слаб, а безработицата е доста над нивото от 20% (въпреки че по-рано днес бяха оповестени данни за лек спад на безработицата през Q2 до 20.9% от 14 годишния връх на безработицата в 21.3% през Q1 на годината) - най-високата безработица в силно развита страна в света.

По-рано този месец, Алфредо Перез Рубалкаба (60 годишен бивш вицепремиер на страната), които е един от лидерите на социалистическата партия в последните 20 години, беше номиниран от Сапатеро за следващия кандидат на Социалистическата партия за нов премиер на Испания.

В последно време редица анализатори прогнозираха, че Рубалкаба може и има интерес от предсрочно провеждане на парламентарните избори в Испания преди крайния срок през март 2012г., за да може той и сега управляващата Социалистическа Партия да се "възползват" от очакваният ръст на нови работни места през туристическия летен сезон в страната, когато тя е посещавана от десетки милиони чужди туристи.

Според последното социологическо проучване, опозиционната дясно-центриска Популярна партия води на управляващите социалисти със 7 процентни пункта.