Страните от ЕС трябва да дадат на съпруг/а от един и същи пол правото да живеят и работят във всяка една страна, дори и да не позволяват гей бракове, коментира старши съветник от върховния съд на ЕС, съобщава "Ройтерс".

Съдът на ЕС все още се очаква да се произнесе по дело, заведено от мъж, на чийто американски съпруг е отказано да пребивава в родната му страна Румъния. Решението би могло да разшири правното признаване на браковете между лица от един и същ пол в цяла Европа.

Генералният адвокат Мелхиор Уайтлет коментира, че терминът "съпруг/ съпруга" трябва да включва партньори от същия пол, когато става въпрос за свободата на пребиваване на граждани на ЕС и членовете на техните семейства. Съдиите не са обвързани от гледната точка на генералния адвокат, но са склонни да я следват.

"Въпреки че държавите-членки са свободни да решават за или против брак между лица от един и същи пол, те не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на граждани на ЕС, като отказват да дадат на съпруг/а от същия пол, дори и гражданин на държава извън страна от ЕС", обяснява Уайтлет в своето становище.

Румънският мъж, който е подал случая в Съда на ЕС, се е омъжил за американец през 2010 г. в Белгия, където са разрешени бракове между лица от един и същи пол и след това е поискал разрешение за пребиваване на съпруга си от румънските власти.

Румъния е отхвърлила искането, защото румънското законодателство забранява браковете между лица от един и същи пол и не признава такива бракове, които са се случили в чужбина.

Двойката коментира, че решението е дискриминационно и го оспорва в румънските съдилища. Конституционният съд на Румъния поиска от Съда на ЕС да определи дали съпругът, който е от страна извън ЕС, трябва да бъде считан за съпруг, който има право да претендира за право на пребиваване.