Холандският дипломат Питър Фейт официално встъпи в изпълнение на длъжността си на специален представител на Европейския съюз в новата държава в Европа Косово. Това се казва в специално изявление на Фейт, цитирано от световните агенции.

Припомняме, Питър Фейт до този момент бе съветник на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана.

Аз започвам установяването на офиса на представителството на ЕС в Косово и ние ще засилим международното гражданско присъствие, казва Фейт пред журналисти в Прищина. Той е на посещение в Косово за среща с президента Фатмир Сейдиу.

Питър Фейт оглави международното гражданско бюро, което трябва да подпомогне прехода към независимост на Косово. Неговите правомощия са продължени до 28 февруари 2009 година. Фейт не уточнява обаче кога ще започне да работи самото бюро.

Европейският съюз одобри изпращането в Косово на мисия от около 2 000 души. За главнокомандващ гражданско-полицейската мисия EULEX Kosovo бе определен френският генерал Ив де Кермабон.

За разгръщането на контингента са определени 120 дни.
В Косово ще продължи действието и на UNMIK, мисията на ООН.