Група, определяща се като Армия за освобождението на Косово (АОК), пое отговорност за бомбената атака, при която бяха засегнати три коли на мисията на ООН в Прищина, съобщава АП.

Представилите се като членове на Армията за освобождение на Косово  твърдят в e-mail, че атаката била в знак на отмъщение за смъртта на двама етнически албанци, загинали при протести, организирани срещу предложението на специалния пратеник ООН Марти Ахтисаари за бъдещия статут на Косово.

От местната полиция в Прищина заявяват, че ще проверят достоверността на съдържанието на съобщението, изпратено по електронната поща.

От АП уточняват, че към момента Армията за освобождение на Косово е официално разпусната. Припомняме, че  в периода 1998 г. - 1999 г. тя воюваше срещу сръбските части за независимо Косово.

Министър-председателят на Косово Агим Чеку и опозиционният лидер Хашим Тачи - които някога бяха начело на Армията за освобождение на Косово не пожелаха да коментират съдържанието на писмото.

Припомняме, че бомбения атентата срещу колите на ООН става десет дни, след като полицаи и етнически албанци влязоха в стълкновение при протести срещу предлагания окончателен статут на Косово.
Организаторите на демонстрациите призоваха следващия протестен митинг срещу плана на ООН да бъде на 3 март.