Ръководителят на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси планира да представи споразумение с Русия и Украйна за защита на атомната електроцентралa в Запорожиe пред Съвета за сигурност този месец. Това показва, че сделката е близо, съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници.

Шефът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Гроси от месеци се опитва да осигури споразумение за намаляване на риска от катастрофална ядрена авария от военна дейност като обстрел на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която е в Украйна и е окупирана от Русия от повече от година.

Тъй като Украйна подготвя контранастъпление в района, съществува риск боевете в близост до централата и нейните шест реактора да се засилят. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрели, които многократно прекъсват електропроводи, жизненоважни за охлаждането на реакторите и предотвратяването на ядрен срив.

МААЕ се разтревожи за ситуацията около Запорожката АЕЦ

МААЕ се разтревожи за ситуацията около Запорожката АЕЦ

Около ядрената централа все още се чуват звуци от обстрел

"Изглежда обещаващо", каза един дипломат относно осигуряването на споразумение. Други казаха, че Украйна, която дълго се противопоставяше на плана, сега го подкрепи, докато позицията на Русия не е толкова ясна.

"Планът е да го представим на Съвета за сигурност този месец, но точната дата все още не е фиксирана", каза дипломатът, добавяйки, че Гроси поддържа връзка с Швейцария, която е месечното председателство на Съвета за сигурност, на датата.

Дипломати казаха, че Гроси ще очертае така наречените "принципи" за защита на централата, които дотогава трябва да имат подкрепата на Русия и Украйна. Някои от тях са известни отдавна, като например нито стрелба по, нито от завода.

Гроси многократно е предупреждавал за риска от тежка авария в централата и необходимостта от спешни действия за нейната защита. Потърсен за коментар, МААЕ каза, че той "продължава да води интензивни преговори с всички замесени страни, за да осигури защитата на Запорожката атомна електроцентрала".

Неговият план се е променил с времето, тъй като части са се противопоставяли от едната или другата страна. Първоначално е трябвало да бъде "защитна зона" в определен радиус около централата, но тази идея отдавна е изоставена.

Други принципи, които дипломатите изброяват от месеци, включват забрана на тежките оръжия от завода, въпреки че няма ясна дефиниция какво представляват тежките оръжия.

Двама дипломати казаха тази седмица, че принципите също така включват липса на военен персонал в завода, въпреки че Русия твърди, че въоръжени мъже, присъстващи там, не отговарят на това определение. Друг наскоро добавен елемент е, че не трябва да има атаки срещу украинския персонал, управляващ централата, каза един дипломат.

Когато му беше представен списъкът, трети дипломат каза, че принципите са били "леко усъвършенствани", без да дава подробности, което показва, че ситуацията остава непостоянна.

Гроси е бил на подобен етап в преговорите и преди, като е провел дискусии с тогавашното малтийско председателство на Съвета за сигурност относно представянето на принципите през февруари, казаха тогава дипломати. Това представяне обаче така и не се случи, тъй като стана ясно, че Украйна не го подкрепя.

Съществуват и съмнения относно жизнеспособността на този план за защита на Запорожие, предвид ограничените средства, с които разполага полицията и прилагането му.

Украйна няма да атакува Запорожката АЕЦ

Украйна няма да атакува Запорожката АЕЦ

Украинските военни ще постъпят отговорно

Припомняме, че в момента МААЕ има служители, разположени в Запорожие - ядрени, а не военни служители. Дори ако броят им се увеличи, въпреки че можеха да разберат дали централата е била нанесена от обстрел, те няма да са добре оборудвани, за да определят кой е изстрелял снарядите и откъде.