Ново обтягане на отношенията между Русия и Украйна е възможно да настъпи в близко време.

Поредният скандал ще е свързан с претенциите на официален Киев към руски корабособственици за почти 1.5 милиарда долара компенсации, коментира радио "Ехото на Москва"

Парите се искат заради щетите, които бяха нанесени в акваторията и крайбрежието на Керченския пролив.
Искането за компенсации е изготвено от украинската Държавна комисия на въпросите на екологичната безопасност.
 

През ноември миналата година там за един ден в резултат на силен шормови вятър и буря корабокрушение претърпяха няколко кораба. В морските води се изляха хиляди тона нефтени продукти, а няколко години ще бъдат необходими, за да се преодолеят последствията от екологичната катастрофа в Азовско море.

Според експерти от руската комисията, която следи крайбрежието, казват, че въздействието по руското крайбрежие е значително по-голямо, отколкото по украинското.

В. Спиридонов посочва, че последствията, макар и тежки, не са катастрофални и исканията на Украйна не са основателни. От комисията допълват, че компенсациите могат да бъдат изчислени на стотици милиони, но не е милиард и повече.
Експертите предлагат сформиране на междудържавна комисия.
 

Руските власти все още не са потвърдили от Украйна да е получено официално искане за компенсации. Зам.-ръководителят на руската Държавна служба за екологичен контрол Олег Митвол коментира: „Аз не мога да си представя какви конкретни претенции могат да бъдат предявени от руска страна".

Вчера президентът на Украйна Виктор Юшченко изслуша доклад на кримските служби по преодоляване на екологичните последствия. В доклада имаше намек за искане на компенсации от собствениците на корабите, които попаднаха в бурята. Самите власти на Крим вече отделиха около 400 000 долара за преодоляване на щетите.