Бойни самолети на коалицията срещу ДАЕШ (“Ислямска държава”) са бомбардирали един от бившите дворци на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин, който е бил използван като тренировъчна база от терористичната групировка, обявиха от британското военно министерство, цитирани от „Франс прес”.

Дворецът, който се намира в северния иракски град Мосул, бастион на ДАЕШ, е бил атакуван при съвместна операция на предвожданата от САЩ коалиция в понеделник, като британски изтребители „Торнадо” са ударили сгради, които са играели ролята на щаб-квартири, както и център за сигурност.  

Задълбочена разузнавателна информация е установила, че ДАЕШ е използвала двореца и неговите просторни подземия като щаб-квартира и тренировъчен център за чуждестранни бойци.

В рамките на защитения двор на бреговете на река Тигър, основната сграда на двореца е била използвана като място за настаняване и срещи.

Обектът също така съдържал „редица по-тайни постройки, използвани за команден и контролен център, обучение, вътрешна сигурност и репресии”, уточниха от британското военно министерство, като допълниха: „Голяма въздушна флотилия, съставена от няколко държави, проведе внимателно координира атака срещу комплекса.”

„Британският принос беше два изтребителя "Торнадо", въоръжени с най-големите управляеми бомби от инвентара на RAF, тежащи 910 килограма, които бяха използвани да ударят първо щаб-квартирите, а след това центъра за сигурност. Първоначалният анализ показва, че мисията на коалицията е била успешна”, посочват още британските военни.  

Мосул, който е вторият по големина град в Ирак, е под контрола на ДАЕШ от юни 2014 г. Иракските сили провеждат операции, за да подготвят почвата за атака, но до финалния напън за отвоюването на града вероятно все още има няколко месеца.

„ДАЕШ губи последователи и територии в продължение на месеци, а силни удари като тези показват, че ние и коалицията няма да проявим нерешителност”, коментира британският министър на отбраната Майкъл Фалън след бомбардировките в Мосул.