Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън приключиха преговорите си в тесен формат в Женева, съобщават "Франс прес" и "Асошиейтед прес".

Двете делегации се срещнаха първо в тесен формат, в който влизаха двамата президенти и външните министри на двете страни Сергей Лавров и Антъни Блинкън.

Срещата в тесен формат трябваше да продължи час и 15 минути, но тя продължи около два часа.

В Женева Байдън и Путин възобновяват диалога

В Женева Байдън и Путин възобновяват диалога

На фона на засилено напрежение между двете страни

В началото на срещата Путин изрази надежда преговорите с американския му колега да бъдат продуктивни. Той благодари на Байдън за инициативата за срещата.

Американският държавен глава заяви, че очаква да обсъдят сферите на потенциално сътрудничество и разногласия. Той също така подчерта, че "винаги е по-добре да има срещи лице в лице".

Още две срещи на двете делегации са предвидени до края на деня. В тях ще се включат и преводачи и съветници. От американска страна делегациите в разширен състав ще включват Блинкън, съветника по националната сигурност Джейк Съливан, заместник държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд, посланика на САЩ в Русия Джон Съливан и експертите по Русия в Съвета за национална сигурност Ерик Грийн и Стергос Калудис.

От руска страна делегацията ще включва Лавров, външнополитическия съветник на Путин Юрий Ушаков, заместника на Лавров Сергей Рябков, началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов, руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, заместник-началник на администрацията на президента Дмитрий Козак, както и специалните пратеници на Кремъл за Украйна и Сирия, а също и говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Срещата се предвижда да продължи общо пет часа, преди президентите да дадат пресконференция, която няма да е съвместна.

САЩ и Русия връщат посланици след срещата Байдън-Путин

САЩ и Русия връщат посланици след срещата Байдън-Путин

Москва е предпазлив оптимист