Камарата на представителите на американския конгрес ще продължи обсъждането на възможностите за избягване на т. нар. „финансова  скала" в неделя, 30 декември, предадоха информационните агенции.
Четири дни преди изтичането на въведените от Джордж Буш данъчни облекчения все още няма постигнато съгласие между демократите и републиканците.

Ако не бъде намерено решение, от 1 януари ще последва автоматично повишаване на данъците и намаляване на социалните разходи. В такъв случай бюджетните разходи ще бъдат съкратени с 1.2 трилиона долара, като рестрикциите ще се разпределят поравно между военната и гражданското сфера

Президентът Барак Обама се обърна към републиканците с предложение за решаване на проблема. Същевременно лидерът на мнозинството на демократите в сената Гари Рийд заяви, че преговорите за бюджета може да продължат и след 1 януари.

Същевременно от финансовото министерство увериха, че подготвят пакет от мерки, които ще осигурят дейността на правителството при условия  на превишаване на „тавана" на държавния дълг, което ще позволи на страната да избегне технически дефолт.
Наблюдателите посочват, че ако „финансовата скала" не бъде избегната, страната ще навлезе в рецесия.