Много сме близо до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори. Това заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс, цитиран от Ройтерс.

Той подчерта, че не вижда възможност преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси.

Тъй като партиите са разделени по отношение на миграционните политики и държавните финанси, напрегнатите преговори за формиране на най-дясното правителство в новата нидерландска история се проточиха с месеци след като Вилдерс спечели изборите през ноември.

Вилдерс смекчи радикалната си реторика и се съгласи да не бъде министър-председател, но коалиция, водена от неговата популистка PVV, все още би била радикална промяна за Холандия.

Сделката сега би накарала PVV да се обедини с дясноцентристката VVD на Марк Рюте, центристката NSC и протестната партия на фермерите BBB, в коалиция с мнозинство от 88 места в 150-местната Долна камара.

След като Рюте обяви оттеглянето си от политиката миналата година, Вилдерс яхна вълна от антиимиграционни настроения към изборната си победа, обвинявайки за недостига на жилища потоците от търсещи убежище.

Не са обявени подробности за техния правителствен пакт, но се очаква бъдещото правителство да наложи по-строги миграционни политики за убежище.

Очаква се Вилдерс да разкрие своя кандидат за най-високия пост в идните дни.

Вилдерс готов да се откаже от поста премиер на Нидерландия

Вилдерс готов да се откаже от поста премиер на Нидерландия

Преговорите за дясно правителство все още нямат успех