Либийският Преходен Национален съвет предаде властта на новоизбраната Национална асамблея, повече от година управление след свалянето на бившия диктатор Муамар Кадафи, съобщи БиБиСи.

Ръководителят на съвета Мустафа Абдул Джалил предаде властта на най-старите членове на законодателния орган на къснo проведена вчера церемония в столицата Триполи.

Преходният Национален съвет, който бе създаден по време на революцията миналата година, веднага ще бъде разпуснат.

Промяната бележи първият мирен преход на властта в модерната история на Либия.

Веднага след предаването на властта Асамблеята проведе първото си заседание и ще продължи докато избере председател.

На церемонията Джалил заяви, че Съветът се е провалил във възстановяването на сигурността в страната, но допълни, че Преходният съвет е управлявал в „изключителни времена".

Най-старият член на Асамблеята Мохамед Али Салим прие властта.

По-късно се очаква 200-членното събрание да сформира правителство, което ще управлява до новите избори след проектирането на нова конституция.

Народното събрание бе избрано на 7 юли по време на първите свободни и честни избори в страната. В тях участваха независими депутати и политически партии.

Под 80 места са за партии, като Съюза на националните сили, воден от бившия премиер Махмуд Джибрил спечели 39 места - партията с най-много места. Тя е следвана от Партията на справедливостта и развитието със 17 места.