Всички чуждестранни полети до столицата на Иракски Кюрдистан Ербил ще бъдат прекратени в петък. Това обяви шефът на летището в Ербил, докато продължава ескалацията на напрежението около автономния иракски регион заради спорния референдум за независимост, проведен от регионалното правителство в понеделник, съобщават турски медии.

Във вторник иракският премиер Хайдер ал Абади даде на правителството на Иракски Кюрдистан три дни да предаде контрола върху летищата под негов контрол, за да избегне въздушно ембарго.

Иракски Кюрдистан отказа да даде летищата на федералните власти

Иракски Кюрдистан отказа да даде летищата на федералните власти

Кюрдското ръководството отхвърля заплахите на Багдад

След отказа на правителството на Иракски Кюрдистан да го стори, транспортното министерство на Ирак разпореди на международните авиокомпании да прекратят всички услуги до Ербил и Сюлеймания, започвайки от петък вечерта.

В сряда турското консулство в Ербил обяви, че полетите от Турция за Северен Ирак ще бъдат преустановени от 18 часа местно време в петък.

"В този случай няма да е възможно за турските авиокомпании Turkish Airlines, AtlasGlobal или Pegasus да извършват полети от нашата страна до Ербил и Сюлеймания", се изтъква в изявление на турското консулство в Ербил.

Националният авиопревозвач на Египет също обяви, че от петък ще прекрати всички полети до Ербил.

Ливанската Middle East Airlines също обяви намеренията си да спре всички полети от и за северния автономен кюрдски регион.

Спорният референдум за независимост срещна опозицията на повечето международни играчи, включително САЩ, Иран, Турция, Русия и ООН, като мнозина предупредиха, че допитването допълнително ще дестабилизира региона и ще отклони вниманието от продължаващата борба срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Защо Европа трябва да подкрепи кюрдска държава

Защо Европа трябва да подкрепи кюрдска държава

Това е възможност за Европа да реабилитира поне частично влиянието си спрямо процесите в Близкия изток, пише в коментара си Мартин Табаков