Кюрдските власти категорично отхвърлиха искането на Багдад да прехвърлят контрола над всички гранични пунктове и летища в Ирбил и Сюлеймания, съобщава Sky News Arabia.

Резолюция на правителството на Ирак за прехвърляне на летищата и замразяване на въздушния трафик не е законно, коментира министъра на транспорта и съобщенията в правителството на кюрдската автономия Мавлюд Буамарада.

Ирак даде 3-дневен ултиматум на Кюрдистан да предаде летищата си

Ирак даде 3-дневен ултиматум на Кюрдистан да предаде летищата си

Заплашват ги с международно въздушно ембарго

Според телевизионния канал Al Hadath, кюрдското ръководството отхвърля заплахите на Багдад "за блокиране на всички средства за комуникация" с кюрдските територии.

В понеделник в Иракския Кюрдистан се проведе референдум за независимостта на автономията. Над 90% гласуваха положително. 

Ердоган обвини лидера на Иракски Кюрдистан в "предателство"

Ердоган обвини лидера на Иракски Кюрдистан в "предателство"

Заплаши да прекъсне тръбопровода от богатия на петрол район

Иракски Кюрдистан е неформалното име на кюрдската автономна област, която е със статут на широка автономия в рамките на Ирак, законно залегнала в Конституцията. Районът е заселен на етнически кюрди в провинциите Дохук, Сюлеймания и Ирбил в северната и североизточната част на Ирак.

Срещу референдума се изправи правителство на Ирак, считайки го за противоконституционен. Анкара и Техеран подкрепят единството на арабската страна.

Русия подкрепя териториалната цялост на Ирак

Русия подкрепя териториалната цялост на Ирак

Зове за политически диалог между Кюрдистан и Ирак

Вашингтон и няколко европейски страни считат референдума за неподходящ на този етап, тъй като подкопавал усилията за борба с тероризма и сигурността в региона.