Премиерът на Сърбия Ивица Дачич и първият вицепремиер Александър Вучич са получили днес многобройни заплашителни SMS-и на мобилните си телефони, предаде агенция „Новости".
Заплахите за саморазправа са отправени  заради споразумението с Косово, което беше постигнато в Брюксел.

SMS-акцията е организиран от опозиционната Сръбска радикална партия, чийто лидер Воислав Шешел беше изправен пред Международния  наказателен съд в Хага по обвинение във военни престъпления.

Радикалите раздаваха на минувачи в Белград, Нови сад и Косовска Митровица телефонните номера на Дачич и Вучич.

Според агенция „Танюг", премиерът е получил на телефона си съобщения като „Божията мъст ще те настигне", „Дачич, след това ти си политически труп, но кой знае какво още може да се случи".

Вучич сподели пред журналисти, че всяка секунда е получавал съобщения, като сред тях е имало и  директна заплаха за убийство: „Ти ще бъдеш убит като Зоран (Джинджич - б. р.)",
Той отхвърли обвиненията, че с постигнатото в Брюксел споразумение Сърбия е признала независимостта на Косово.

Основните политически сили в страната осъдиха акцията на радикалите. Министерството на вътрешните работи е обсъдило случая с прокуратурата. Засега не е ясно какви мерки ще бъдат предприети.

Очаква се през близките дни Сърбия и Косово да утвърдят проекта за споразумение, състоящ се 15 точки. В основната си част той се отнася до сръбските общини в Косово.