Премиерът на Бавария Маркус Зьодер взе на мушка проекта за реформа на еврозоната, който германският канцлер Ангела Меркел договори с френския президент Еманюел Макрон, отхвърляйки идеята пари на германските данъкоплатци да бъдат използвани за подпомагане на други страни членки на европейския валутен блок, съобщава "Ройтерс".

Меркел и Макрон договориха във вторник план за създаване на бюджет на еврозоната за засилване на икономическото сближаване в рамките на валутния блок, който почти се разпадна заради дълговата криза, разразила се след 2009 г.

Макрон и Меркел договориха общ бюджет на еврозоната и ограничаване на имиграцията

Макрон и Меркел договориха общ бюджет на еврозоната и ограничаване на имиграцията

"Отваряме нова глава", обяви канцлерът на Германия

Зьодер, който е част от ръководството на консервативните баварски съюзници на Меркел от Християнсоциалния съюз (ХСС), коментира, че обсъждането на европейските реформи е създало впечатлението, че проблемите с финансите и мигрантите в еврозоната могат са бъдат свързани, добавяйки, че "това може да остави лош вкус".

"Едно нещо е ясно: нуждаем се от стабилност в Европа не като винаги отпускаме повече пари, а по-скоро чрез реформи в съответните страни", добави Зьодер, чийто ХСС е сестринска партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел.

"Не искаме общност на дългове", настоя той, като добави: "Не може да бъде така, че европейските финансови инструменти да са разработени, например, за да спасяват още италиански банки. Този проблем трябва да бъде разрешен в Италия. Това са нещата, за които трябва да се разговаря."

Меркел коментира във вторник, че е оптимистично настроена, че правителството и парламентът ще подкрепят предложените реформи на еврозоната.

Ала вчера членове на консервативния блок на Меркел се противопоставиха на по-голям финансов принос към еврозоната, критикувайки споразумението ѝ с Макрон за създаването на общ бюджет на валутния блок. Те изтъкнаха, че не са били предварително информирани за плана и заплашиха да не го подкрепят.