Испанският премиер Педро Санчес обеща да криминализира проституцията в страната, информира Би Би Си.

Говорейки пред привържениците в края на тридневния конгрес на неговата Социалистическа партия във Валенсия, Санчес настоя, че тази практика "поробва" жените.

Проституцията беше декриминализирана в Испания през 1995 г., а през 2016 г. ООН изчисли, че секс индустрията на страната е на стойност 3,7 млрд. евро.

Проучване от 2009 г. установи, че до един на всеки трима испански мъже е платил за секс. Друг доклад, публикуван през 2009 г., показва, че до 39% от мъжете може да са плащали за това, а проучване на ООН от 2011 г. цитира Испания като третия по големина център за проституция в света след Тайланд и Пуерто Рико.

Понастоящем проституцията не е регулирана в Испания и няма наказание за онези, които предлагат платени сексуални услуги по собствено желание, стига да не се осъществяват на публични места. Сводничество или действане като пълномощник между секс работник и потенциален клиент обаче е незаконно.

Индустрията процъфтява след декриминализацията ѝ и се смята, че около 300 000 жени работят като проститутки в Испания.

През 2019 г. партията на Санчес публикува обещание в предизборната си програма да забрани проституцията, което се разглеждаше като ход за привличане на повече избиратели жени.

Програмата нарече проституцията "един от най-жестоките аспекти на феминизирането на бедността и една от най-тежките форми на насилие срещу жените".

Две години след изборите обаче все още не е внесено законодателство.

Поддръжниците на настоящата система в Испания казват, че тя е донесла огромни ползи за жените, работещи в търговията, и е направила живота им по-безопасен.

През последните години обаче се появиха сериозни опасения около потенциала жените да бъдат трафикирани на секс работа. През 2017 г. испанската полиция идентифицира 13 000 жени в акции за борба с трафика, като заяви, че поне 80% от тях са били експлоатирани против тяхната воля от трета страна.