Министър-председателят на Украйна Олексий Хончарук обяви, че e написал заявление за подаване на оставката си и го е предал на украинския президент Володимир Зеленски. Той обяви новината в профила си във "Фейсбук".

"Заех длъжността, за да изпълня програмата на президента. За мен той е пример за откритост и порядъчност. Въпреки това, за да отхвърля всякакви съмнения относно нашето уважение и доверие в президента, аз написах заявление (...) и го предадох на президента с правото да бъде внесено в парламента", написа той.

От канцеларията на украинския държавен глава потвърдиха, че Зеленски е получил искането за оставка на Хончарук.

"Държавният глава ще се запознае със заявлението. Канцеларията на президента на Украйна ще съобщи резултатите от прегледа отделно", се казва в съобщение на канцеларията на Зеленски в Telegram.

По-рано на сайта на украинския президент се появи електронна петиция, авторите на която настояха Хончарук да бъде уволнен, защото е непригоден за поста.

Това стана, след като канал в YouTube, озаглавен "Как да се заблуди президента", публикува аудиозаписи от предполагаемо неофициално заседание на премиера с министри и ръководители на някои ведомства през декември. В записите звучат неласкателни фрази за Зеленски, а в един от записите украинският лидер е наречен "глупав".

Пресслужбата на правителството заяви, че не разполага с данни за достоверността на тези записи.

Хончарук ръководи правителството от 29 август миналата година, като преди това той беше заместник-началник на канцеларията на президента.

Партията "Опозиционна платформа - За живот" по-рано поиска оставката на украинското правителство воглаве с Олексий Хончарук.