Японският премиер Шиндзо Абе инспектира пехотинци на Пекинския площад Тянанмън по време на рядко посещение в Китай, след като отношенията им продължават да се подобряват, а двете страни се сблъскват с търговски предизвикателства от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Отношенията между двете най-големи икономики в Азия се подобриха през последните години, след като през 2012 г. те достигнаха но дъно, когато Токио "национализира" оспорваните острови, към които Пекин има териториални претенции.

Отношенията бързо се затоплиха, след като Тръмп наложи огромни мита на Китай, като същевременно удари японския износ в опитите си да намали търговския дефицит на САЩ, въпреки че се хвали с личните си отношения с Абе и китайския президент Си Цзинпин.

Япония обяви нова епоха в отношенията с Русия, сключват мирен договор

Япония обяви нова епоха в отношенията с Русия, сключват мирен договор

Липсата на мирен договор не е нормална

Абе и Ли се очаква да обсъдят как да се засили икономическото сътрудничество между втората и третата по големина икономика в света.

Абе донесе делегати от 500 японски компании, които се стремят към увеличен достъп до масивния пазар на Китай, а Пекин се интересува от японската технология и корпоративното ноу-хау.

"Въпреки че САЩ са доста влиятелен фактор във връзките между Китай и Япония, ефектът е ограничен", пише китайският националистически вестник "Глобал таймс".

"Ако Пекин и Токио възнамеряват да планират бъдещите си двустранни отношения въз основа на отношението на Вашингтон, те ще се изгубят", информира държавният вестник.

Абе и Си вероятно ще се съсредоточат върху редица потенциални сделки, включително съвместни инвестиции в инфраструктура в регионални държави, включително Индонезия и Филипините.

Последното официално посещение в Пекин от японски премиер беше през 2011 г.

След мъчителната среща през 2014 г. между Абе и Си в кулоарите на среща на върха, имаше посещения на министрите от двете страни и омекотяване на реториката. Китайският премиер Ли Къцян посети Токио през май.

Тридневното пътуване на Абе, което започна в четвъртък, създава възможност Ли да посети Япония през следващата година.

Абе и Ли вече се срещнаха в четвъртък по време на прием, за да отпразнуват подписването на договора, който постави японските и китайските отношения отново на път след Втората световна война.

По време на събитието Ли призова страните "съвместно да насърчават регионалния мир" и "да защитят многостранността и свободната търговия", според държавния телевизионен оператор CCTV.

От своя страна Абе заяви: "Япония и Китай играят незаменима роля в икономическото развитие на Азия и дори в света" и двете страни трябва да работят заедно за "насърчаване на световния мир и просперитет", според CCTV.

Преди да се отправи към Пекин, Абе отбеляза, че ще обсъди и Северна Корея и териториалните страхове - призовавайки се да превърне "Източното Китайско море в море от мир, приятелство и сътрудничество".

Само дни преди пътуването на Абе, Токио подаде официална жалба, след като китайски кораби обикаляха около оспорваните острови, които Токио нарича сенкаку и пекинските етикети на островите Диаоу.

Японските медии съобщиха, че Ейб се надява, че посещението ще доведе до мека победа на властта под формата на дипломация.