Япония ще открие нова епоха в отношенията с Русия. Това обяви японският премиер Шиндзо Абе в програмна реч пред японския парламент.

"Въз основа на отношенията на доверие между мен и президента на Русия ние ще решим териториалния проблем и ще сключим мирен договор", изтъкна той. 

По думите му, липсата на мирен договор между двете страни е ненормално положение.

Абе: Коментарите на Путин показват желание за мирен договор между Русия и Япония

Абе: Коментарите на Путин показват желание за мирен договор между Русия и Япония

Това прави Япония да изглежда като пречка за сключване

Абе отбелязал, че сега се изпълняват споразуменията, постигнати по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Нагато през 2016 г. Тогава страните подписаха около 80 документа, включително в областта на икономическото сътрудничество, облекчаването на визовия режим и разглеждането на възможността за съвместни икономически дейности на четирите острова на Южните Курили.

"Вече втора година бившите жителите на островите (Кунашира, Итуруп, Шикотан и Хабомаи, които са обект на териториален спор между Япония и Русия) могат да посетят гробовете на своите предци, пристигайки на островите със самолет, започнахме работа по осъществяването на съвместни икономически дейности", отбеляза японският премиер.

Русия отхвърли протести на Япония заради военно струпване на Курилите

Русия отхвърли протести на Япония заради военно струпване на Курилите

Това съобщи външното министерство на Русия

Миналата седмица Путин заяви, че за да се сключи мирен договор с Япония, е необходимо да се повиши нивото на доверие. Това обаче е възможно само след разрешаването на териториалния проблем, отбеляза руският лидер.

Спорът за Курилските острови раздира двустранните отношения между двете страни след Втората световна война, след като Токио и Москва не подписаха мирен договор след войната.

Путин и Абе обаче подчертаха необходимостта от разрешаването на спора за спорните острови в редица случаи през последните два месеца.