Премиерът на Япония Шиндзо Абе повтори позицията на държавата, че разногласията за превзетите от съветската армия острови в последните дни на Втората световна война трябва да бъдат разрешени преди официално да бъде подписан мирен договор между двете държави, информира "Ройтерс".

Руският лидер Владимир Путин изглежда хвана неподготвен Абе, когато заяви на регионален форум във Владивосток, че двете страни трябва да подпишат мирен договор без предварителни условия до края на годината.

Япония отхвърля предложението на Путин за мирен договор

Япония отхвърля предложението на Путин за мирен договор

Първо иска Русия да върне Курилските острови

"Трябва да разтълкуваме сигналите от различните коментари на президента Путин. Вярно е, че той предложи да се работи за мирен договор. Разбира се, позицията на Япония е да се разреши териториалният спор и след това да се сключи мирен договор", каза Абе по време на телевизионен дебат с конкурент във връзка с изборите за лидер на управляващата партия на 20 септември.

"И преди съм го заявявал и след коментарите (на президента Путин), и президентът Путин отговори. Но аз не мога да говоря, защото сме в средата на преговорите. Това, което мога да кажа, е, че аз вярвам, че среща на върха през ноември или декември ще бъде важна", добави премиерът.

Двамата лидери вероятно ще се срещнат на един или два регионални форума по-късно тази година.

Но Москва и Токио имат суверенни претенции към островите, известни в Русия като Курилските острови, а в Япония като Северните територии. Въпросът е част от политическата платформа на Абе.

Путин предложи на Япония сключване на мирен договор до края на годината

Путин предложи на Япония сключване на мирен договор до края на годината

Без никакви предварителни условия обаче

Експерти обаче коментират, че предложението на Путин трудно ще бъде преглътнато от Япония, тъй като реално означава Токио да оттегли претенциите си към контролираните от Москва острови.

Под въпрос е дали Путин наистина иска да разреши проблема, смята Джеймс Браун, професор по политология в Temple University, Japan Campus.

"Тъй като японското правителство не може да приеме предложението без да оттегли претенциите си...няма избор освен да го отклони", пише Браун в статия за Japan Times.

"Това прави Япония да изглежда като пречка за сключване на мирен договор", допълва той.