Президентът на Русия Владимир Путин предложи подписването на мирен договор между Русия и Япония преди края на годината без предварителни условия, съобщават руските медии.

Изявлението му беше направено по време на Източния икономически форум във Владивосток след изказването на японския премиер Шиндзо Абе, че липсата на официален мирен договор между Токио и Москва е ненормална ситуация.

Русия и Япония показват признаци на размразяване на отношенията

Русия и Япония показват признаци на размразяване на отношенията

Това се видя след срещата между Владимир Путин и Шиндзо Абе

Руският президент отново потвърдил готовността на двете страни да подпишат такъв документ, отбелязвайки, че е необходимо да се създадат благоприятни условия в региона.

"Ние преговаряме в продължение на 70 години. Шиндзо каза, че трябва да променим подходите. Тъй че аз имам идея - нека сключим мирен договор - не сега, но до края на годината - без никакви предварителни условия", отбеляза Путин.

Според руския държавен глава след подписването на договора с Япония, всички други спорни въпроси могат да бъдат разрешени на негова база.

Япония обеща да се стреми към взаимно приемлив мирен договор с Русия

Япония обеща да се стреми към взаимно приемлив мирен договор с Русия

Русия засилва военното си присъствие на четирите оспорвани острова

По-рано днес руският президент заяви, че готовността на Япония да се ангажира със задълбочено сътрудничество винаги ще бъде подкрепяна от Русия.

Преди изказването на Путин, Шиндзо Абе подчерта необходимостта от подписването на договора, което трови отношенията между двете страни в продължение на повече от 70 години.

"Нека вървим напред, задавайки си въпроси като "ако ако не го направим сега, тогава кога? Ако не го направим сега, кой ще го направи, ако не ние?", подчерта Абе и допълни, че сегашното поколение носи отговорността за "пълно премахване на следвоенния пейзаж" от региона.  

Япония и СССР, които са противници във Втората световна война, излизат от войната без сключването на мирен договор. Основният проблем между двете страни са териториални спорове, по-специално за Курилските острови.