Япония ще продължи усилията за разрешаване на териториалните спорове с Русия и подписването на взаимно приемлив мирен договор, който официално ще сложи край на техния конфликт, който датира от Втората световна война. Това обяви главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга, цитиран от местните медии.

Япония с протестна нота до Русия заради действията ѝ на Курилските острови

Япония с протестна нота до Русия заради действията ѝ на Курилските острови

Руският премиер разреши разполагането на руски военни самолети там

"Ще се опитаме да разрешим териториалния спор и да подпишем мирен договор, основан на идея, ориентирана към бъдещето, според която Япония и Русия в края на краищата ще могат да намерят вариант, който да бъде приемлив и за двете страни", коментира той.

Суга обаче отбелязал, че Русия засилва военното си присъствие на четирите оспорвани острова на Курилския архипелаг въпреки честите протести на Токио.

Русия засилва военното си присъствие на спорните Курилски острови

Русия засилва военното си присъствие на спорните Курилски острови

За да предотвратят възникване и на най-малка заплаха

"Използвайки разнообразни възможности, ние протестирахме по този въпрос. За да разрешим проблема из основи, е необходимо да се реши проблемът за северните територии", подчерта Суга, имайки предвид островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомай, по-известни като Курилските острови, които са контролирани от Русия от Втората световна война насам, но Япония също има териториални претенции към тях.