Руският президент Владимир Путин коментира по време на съвместна пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе, че разговорите им са били продуктивни и че Япония остава важен партньор.

След срещата им във Владивосток, където се провежда Източният икономически форум, руският държавен глава подчерта, че двете страни ще продължат сътрудничеството си в много области, особено съсредоточавайки се върху енергетиката.

Япония обеща да се стреми към взаимно приемлив мирен договор с Русия

Япония обеща да се стреми към взаимно приемлив мирен договор с Русия

Русия засилва военното си присъствие на четирите оспорвани острова

Путин подчертал, че двустранната търговия между Русия и Япония се е увеличила с 14 процента в сравнение с миналата година, докато вече е нараснала с 20 процента през първата половина на годината, добавяйки, че японският внос също се е увеличил с 90 процента.

Путин отбелязал, че Русия иска да въвлече Япония в съвместни проекти, които ще се съсредоточат върху производството на петрол и разработването на нови енергийни източници.

По думите на руския държавен глава, мирният договор между двете страни остава сред най-важните въпроси, които трябва да бъдат разрешени и че Москва е готова да работи с Токио, за да гарантира траен мир. Путин също така добавил, че въпросът за Южна и Северна Корея е бил обсъден по време на срещата.

Вашингтон и Токио обсъждали разполагане на ракети с ядрени бойни глави в Япония

Вашингтон и Токио обсъждали разполагане на ракети с ядрени бойни глави в Япония

В края на 60-те г. на миналия век правителството на Япония е обсъждало със САЩ

От своя страна японският премиер коментира, че двете страни все още имат проблеми, но те работят заедно за решаването им. Решението ще трябва да бъде взето, без да се нарушават интересите на двете страни, изтъкна Абе.

Японският премиер заяви, че е обсъдил пет нови проекта с Путин и че са потвърдили пътна карта за тях. Проектите ще бъдат свързани с производството на храни, производството на енергия, туризма и изхвърлянето на отпадъци.

По думите на Абе, той се е съгласил с Путин за значението на сътрудничеството в областта на сигурността, особено в лицето на заплахи като тероризма. Относно Северна Корея двамата държавни ръководители са се договорили за съвместни усилия за убеждаване на държавното ръководство в Пхенян да се откаже от програмата си за ядрени оръжия.

Японският министър-председател подчерта, че страната му е готова да предостави икономическа помощ на Северна Корея при условие, че въпросът с отвлечените японски граждани бъде разрешен.