В края на 60-те г. на миналия век правителството на Япония е обсъждало със САЩ въпроса за разполагане на американски ракети прехващачи с ядрени бойни глави в азиатската държава. Това съобщава вестник Asahi, който се позовава на разсекретени документи, предаде ТАСС.

Отбелязва се, че двустранните консултации за сигурност, на които е бил обсъден въпросът, са се провели за първи път през май 1967 г. Темата за ракетите е обсъдена също през септември 1967 г. и януари 1968 г.

Според изданието на първата среща американски представители са разказали за планове за развитието на програмата Sentinel, предвиждаща защита на районите с базирани междуконтинентални балистични ракети на САЩ от удар на противника с ракети прехващачи.

Япония тогава е проявила интерес по тази тема и е обмисляла варианти за осигуряване на възможности за прехващане на китайски ракети със среден обсег на действие в случай на заплаха за територията на държавата.

След това според вестника САЩ официално са обявили начало на програма Sentinel. В основата й е тристепенната ракета прехващач Spartan с термоядрени бойни глави и по-лекият вариант Sprint с неутронен заряд. В резултат двете държави са започнали по-детайлни дискусии за разполагане на такива ракети в Япония.

Впоследствие обаче консултациите са прекратени.