Македония и Албания могат да започнат преговори за членство в ЕС през юни 2019 г. при определени условия. Това решиха в Люксембург министрите на външните работи, които обсъждаха темата повече от 10 часа.

По време на цялото обсъждане Франция и Холандия останаха категорично против незабавното започване на преговори за двете балкански държави.

Под председателството на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева държавите членки постигнаха компромис в Съвета "Общи въпроси" на ЕС и дадоха зелена светлина за бъдещите преговори за присъединяване с Република Македония и Република Албания.

ЕС отлага решението за старт на преговорите с Македония и Албания за 2019 г.?

ЕС отлага решението за старт на преговорите с Македония и Албания за 2019 г.?

Франция, Холандия и Дания изразиха резервите си по отношение на двете балкански държави

"Съветът се съгласи да приеме положително напредъка и да отвори пътя за започване през юни 2019 година на преговори за присъединяване", бе записано в заключенията на Съвета, съобщават от МВнР.

Решението ще зависи от изпълнението на националните процедури в парламентите на двете страни, от одобрението на Европейския съвет, което трябва да бъде последвано от първите междуправителствени конференции до края на 2019 година в зависимост от постигнатото.