В САЩ трябва да развием чувство за неотложност щом стане въпрос за насилието с огнестрелно оръжие. Всяка година 30 хиляди американци загиват при нападение с огнестрелно оръжие.

Това заяви американският президент Барак Обама по време на изключително емоционална пресконференция в Белия дом, на която разкри нови мерки за ограничаване притежанието на оръжие в САЩ. Държавният глава дори не успя да сдържи сълзите си, докато мотивираше идеите си.

За последен път Обама беше толкова емоционален на церемония по връчване на Медал на честта през 2008 година.

Ние наследствено не сме по-предразположени към насилие, но сме единствената развита страна на планетата, която е изправена толкова често пред масово насилие. Това не се случва в други модерни държави. Дори не са близо до нас, добави той.

Вярвам във Втората поправка” („За сигурността на една свободна държава е необходима добре регулирано опълчение; правото на хората да съхраняват и носят оръжие не трябва да бъдат нарушавани” - б.р), изтъкна той, но добави, че все още има място за налагане на мерки за контрол върху оръжията без да се нарушават конституционните права.

„Написано е на хартия. Гарантират се правата за носене на оръжие”, поясни той и добави: „Вярвам, че можем да намерим начини за намаляване на насилието в съответствие с Втората поправка”.

Той направи аналогия с Първата поправка, която гарантира свободната реч, но се забранява викането на „пожар” в пълен театър.

Обама призова за проверяване миналото на всички, които закупуват и продават оръжия, както и нови правни мерки срещу продавачите, които не ги спазват.

Преминавайки през цялостните проверки, вие можете да купите оръжие”, разкри една от основните нови мерки той.

Президентът на САЩ добави, че убийствата в щата Кънектикът са спаднали с 40% след прокарването на законодателство, което задължава проверки и курсове за безопасно използване на огнестрелно оръжие.

Новите мерки включват:

Справка за съдимост на всички продавачи на оръжия, отхвърляне на всички до момента правила, които освобождават продавачите от проверка на миналото;

Щатите да предоставят информация за лица, на които не е разрешено да купуват оръжия заради психични заболявания или домашно насилие;

Увеличаване на служителите на ФБР, занимаващи се с проверките. Повече от 230 нови лица да се наемат;

Да се поиска от Конгреса да инвестира 500 милиона долара за подобряване на достъпа до психиатрично лечение  в САЩ;

Министерствата на отбраната, правосъдието и вътрешните работи да разгледат вариантите за „умни оръжейни технологии” с цел подобряване безопасността при боравене с оръжие.

По думите му правителството ще разгледа възможности как може по-добре да помогне на хора с психически заболявания.

През сълзи Обама призова продавачите на оръжия, които усещат, че правата им са пренебрегнати, да „се присъединят към нас, за да поискат нещо по-добро”.

Всеки път, когато мисля за тези деца, започвам да полудявам”, изтъкна той, имайки предвид нападението в "Санди Хук" в Нютаун, при което бяха убити десетки деца. Междувременно това се случва всеки ден по улиците на Чикаго, добави Обама.

По думите му новите мерки ще засилят безопасността по отношение притежанието на оръжие, конкретизирайки, че ще помогнат за справяне с инцидентното убиване на деца с оръжие.

Смарфоните не могат да действат, докато не използваш правилния пръст. Защо да не можем да направим същото нещо с нашите оръжия, попита той. „Ако дете не може да отвори флакон с аспирин, трябва да сме сигурни, че не може да натисне спуска на пистолет”, подчерта Обама.

Според него ще отнеме време да влезе новата култура на притежание на оръжие в страната. Няма да се случи веднага. Няма да се случи по време на този Конгрес. Няма да се случи по време на моето президентство. Но много неща няма да се случат веднага, продължи той, давайки за пример освобождаването на афроамериканците от робството.

Оръжейното лоби не може да държи САЩ като заложник, категоричен е американският президент.

Обама изтъкна, че бившият президент Джордж У. Буш и сенатор Джон Маккейн подкрепят мерките му за затваряне на вратичките в законодателството, свързано с притежанието на оръжие.

Повечето републикански гласоподаватели и дори „Националната оръжейна асоциация” подкрепят разширяване на проверките, добави Барак Обама и обвини Конгреса, че се е провалил в прокарването на реформи в тази област.

„Ние знаем, че не можем да спрем всеки акт на насилие, всеки акт на зло по света, но ние можем да спрем един акт”, каза още той.

Това не е заговор да се вземе оръжието на всеки”, обърна се той към републиканските законодатели.

Основната част от плана на президента е изискването стриктно да се следят продажбите на оръжия по време на изложения, онлайн и в специализираните магазини.

Много продавачи не са регистрирани на федерално ниво.

През 2013 година Обама предложи нови мерки в тази област, но те не бяха приети.

През последното десетилетие повече от 100 хиляди души са загинали в резултат на стрелба. Повече от 20 хиляди деца под 18-годишна възраст са убити с огнестрелно оръжие през последното десетилетие. Повече от 4 милиона американци са станали жертва на нападение, грабеж и друго нападение с огнестрелно оръжие през последното десетилетие. Повече от 20 хиляди американци се самоубиват с огнестрелно оръжие всяка година. През последното десетилетие близо 500 полицаи са убити с огнестрелно оръжие.