Президентът на Чехия Милош Земан назначи нов двупартиен кабинет, ръководен от министър-председателя Андрей Бабиш, въвеждайки в длъжност правителство на малцинството, което ще се нуждае от подкрепата на Комунистическата партия, за да упражнява властта, съобщава "Ройтерс".

Антиелитистката партия АНО на Бабиш спечели изборите през октомври 2017 г., но все още не е получила подкрепа от парламента за съставяне на правителство. За да се преодолее безизходицата, партията постигна съгласие за коалиция със социалдемократите.

Чехия: Граничната защита на ЕС трябва да остане в ръцете на държавите

Чехия: Граничната защита на ЕС трябва да остане в ръцете на държавите

Бабиш реагира на коментар на германския канцлер Ангела Меркел

Ала със само 93 депутати в 200-местната долна камара на парламента, коалицията се стреми да получи подкрепа от страна на комунистите, давайки на изолираната Комунистическа партия първата ѝ роля в националната политика, откакто нейното авторитарно управление приключи почти преди три десетилетия.

Бабиш обеща да държи страната фокусира върху поддържането на добри отношения със съюзниците от Европейския съюз и НАТО, но ще запази категоричната позиция срещу мигрантите, поддържана от нейните централноевропейски съседи от Вишеградската четворка в разрез с позицията на Германия и други важни страни от ЕС.

Новото правителство се очаква да бъде гласувано от парламента през следващия месец, вероятно на 11 юли.

Комунистите са дали сигнал, че ще бъдат готови да подкрепят правителството при гласуването, но са разгневени от отказа на Бабиш да вземе под внимание исканията им за съкращаване на приноса към военните мисии на НАТО в чужбина, особено в Прибалтика, и за представителство в надзорния съвет в най-голямата държавна компания ЧЕЗ.

Комунистическата партия ще проведе лидерска среща в събота, за да реши каква позиция да заеме.